Aj ked vonku mrzne – uverejnené v časopise Diabetik január - február 2017

Nedovoľte si ani v zime zamrznúť

Teploty vonku nám na Nový rok klesli pod nulu, všetko navôkol bolo krásne zamrznuté, Mrázik sa vonku slušne vyšantil, a tak sme sa vybrali na novoročnú prechádzku.

Veď ako na Nový rok, tak po celý rok. Milujem ten pocit, keď mám líca vymrznuté, zima ma jemne štípe po tele a čerstvý vzduch prechádza každou bunkou. Preto, či je leto, či je mráz, pohyb vonku je na nezaplatenie. Pre nás diabetikov by mal byť pohyb neoddeliteľnou súčasťou života.

Pohybom na čerstvom vzduchu sa otužujeme, posilňujeme si imunitu, spálime nejakú tú kalóriu, hladina cukru v krvi vám pošle milý ďakovný list formou správy na displeji vášho glukomeru a bude vám jednoducho skvelo. Je jedno, či je to chôdza, nordic walking, lyže, bežky alebo sánkovanie. Jednoducho, hýbte sa. Verím, že ste si dali novoročné predsavzatie v tomto duchu, a ak nie, nevadí, nikdy nie je neskoro.

Potrebujem pohyb

Počas posledných sviatkov som si dopriala celkom slušnú dávku pohybu. Či už formou tréningu vnútri alebo vonku, heslom bolo nepoľaviť a hýbať sa. A úprimne, pritom zabaviť (unaviť) hlavne deti, rodinu, prípadne aj susedov.
Deň pred Štedrým dňom sme boli aktívni hneď od rána. Postaviť na sporák morčací vývar, pripraviť obed a spolu s Robkom, mojím 5-ročným synom, smer hokejový štadión. Čakal nás hokejový mini zápas deti verzus rodičia. Korčule do vaku, hokejky do kufra, hurá, ide sa na to.

Priznám sa, že mám radšej inline korčule, ale čo by ste nespravili pre radosť a motiváciu malého športovca. A ruku na srdce, aj mne padol tento športový počin vhod, keďže glykémia po raňajkách nebola práve v ten deň ideálna.

TRX

Keďže mi bolo málo, tak sme si večer odskočili od sporáka a vypekania zacvičiť si TRX, spolu s mojou malou, triapolročnou dcérkou Romankou. Je to skvelá forma outdoor cvičenia, ktoré sa dá počas dobrého počasia rozbaliť aj vonku. TRX sa s prestávkami venujem cca 3 roky a je to môj favorit, dokonca mi už popruhy visia aj doma zo stropu.

Glykémia pred cvičením 6,3, tak som na svojej novej kamoške Spiritke znížila bazál na 40 % a glyčka po tréningu 6,7. Spokojnosť. Romanke aj mne sa tréning páčil, a veru celú hodinu poctivo drepovala, klikovala s nami. Tréner Ľubo len uznanlivo pokyvkával hlavou. Vysmiate, nabité energiou a s dobrou náladou sme odcupitali domov dokončiť náš light vianočný šalát.

Štedrý deň

Štedrý deň sa u nás niesol  relatívne v duchu pohody (aj keď pri dvoch hyperaktívnych deťoch je to odvážne vyhlásenie), rozprávky pustené, koledy vyhrávali, ešte vyrobiť s deťmi Betlehem a po ľahkom obede som len zahlásila: „Všetci obliecť, ide sa von.“

Dali sme si hodinovú prechádzku, na poli sme nakŕmili vtáčiky a rozdelili sa s nimi o naše medovníčky, zahrali si hokej so susedmi na ulici a potom už len rýchlo domov, zohriať sa vo vani a zasadnúť za prestretý vianočný stôl. Neviem, ako je to u vás, ale na mňa má prechádzka silný účinok, čo sa týka sťahovania glykémie smerom nadol. Niekedy doslova rapídnym spôsobom.

Našťastie už mám inzulínovú pumpu a v tomto smere sa môj život diabetika o poriadny kúsok zlepšil. Takmer žiadne hypoglykémie, oslabenia počas športu alebo počas bežného dňa. Bazál si nastavím podľa aktuálnej glykémie a môžem vyraziť. Veľakrát bazál počas aktivity mením, záleží na intenzite tréningu, a ak je to nutné, pumpu radšej úplne vypnem.

Nordic walking

Na Prvý sviatok vianočný sme (náš JFK klub v Malinove) od našej skvelej trénerky Janky dostali aktívny vianočný darček v podobe hodiny nordic walkingu spolu s outdoor tréningom. Aj keď sme po polnočnej omši išli spať neskôr, ráno o 9.00 som sa nabalená hroznovým cukrom, s dobrou náladou a ešte lepšou glykémiou 5,9 mmol hlásila na obvyklom mieste.

V parku sa stretlo asi 20 členov nášho športového klubu JFK a tréning sa mohol začať. V poslednom období som mala problémy s častými hypoglykémiami, niekedy aj viackrát počas dňa. Zakúpila som si Dexcom senzor a počas dvoch týždňov som sa poctivo sledovala. Zaujímal ma hlavne fakt, ako moje telo reaguje na rôzne športové aktivity a intenzitu tréningu.

Zaujímavým zistením bolo pre mňa napríklad to, ako začínam prudko klesať, keď pridám na intenzite, napríklad beh po schodoch. Preto som sa rozhodla dať behaniu menšiu pauzu a nahradiť ho nordic walkingom. Veľa z vás už určite o tomto športe počulo. Je to skvelá forma pohybovej aktivity na čerstvom vzduchu, ktorú môžete vykonávať počas celého roka a takmer za každého počasia.

Tréning pod dohľadom

Nordic walking je športovo ozdravná aktivita, ku ktorej potrebujete špeciálne paličky, kvalitnú obuv (u nás diabetikov to platí dvojnásobne) a vedieť správnu techniku pohybu. Preto zo začiatku odporúčam absolvovať hodiny s akreditovaným inštruktorom.
Tento šport sa odporúča všetkým vekovým kategóriám a diabetici nemajú pri nej nijaké obmedzenia. Samozrejme, len vyraziť za ideálnych glykemických podmienok. Verím, že bude priestor priblížiť vám tento šport viac v najbližšom vydaní časopisu Diabetik.
Svoje vianočné narodeniny som oslávila športom a pod vedením trénerky Janky, ktorá z nás chcela „vyhnať“ zemiakový šalát, koláče a iné sviatočné prehrešky. Našťastie, s vianočným prejedaním nemám skúsenosť, a preto mi bola odmenou ľahkosť pri cvičení a dobrý pocit.

Lyžovačka

Rok sme ukončili skvelou lyžovačkou. Tentoraz hlavnú úlohu hrala Romanka a tá znela jasne. Na Silvestra sa postaví prvýkrát na lyže a pochytí nejaké základy tohto v našej rodine mimoriadne obľúbeného športu. Obidve namotivované a ja plná očakávaní, sadli sme si do auta, smer Semmering.

Asi z toľkého nasadenia mi počas cesty glykémia o 9.00 klesla na 2,8 mmol a za volantom ma radšej vystriedal manžel. Po polhodinke sme už boli v cieli. Odmerať glykémiu, výsledok 10,8 mmol, bazál na pumpe znížiť na 60 %, stačilo už len obuť lyžiarky, nasadiť lyže a vyraziť na svah.

Technika nezlyhala

Počasie bolo ideálne, slnečno, –4 stupne, všetci sme si užívali krásu lyžovania a prírody. S Romankou sme prelyžovali spoločne celý deň, bola skvelou žiačkou, takže učiť ju lyžovať bola brnkačka.

Obed sme si posunuli na neskorší čas, nikomu sa zo svahu nechcelo odchádzať a pri pumpe je to také jednoduché. Keď sme o 16.30 príjemne unavení sadli do auta, stačilo už len odmerať glykémiu – výsledok bol krásnych 5,3 mmol, dojedla som 2 SJ a mohli sme vyraziť domov a osláviť koniec roka v kruhu priateľov.

Všetkým vám prajem dobré glykémie, pohodu a radosť z pohybu!

Komentáre

Ak chcete pridávať komentáre, prihláste sa alebo sa zaregistrujte
Navrch
Košík
Zatvoriť
Späť
Účet
Zatvoriť
Menu
Zatvoriť